Sykdom og skader > Voksmøll > Behandling

Behandling

Man kan sørge for at tavlelageret får stå i kuldegrader om vinteren. Ved -7°C tar det ca 5 timer å drepe alle stadier av voksmøll. Et kjølig tavlelager kan derfor holde møllen i sjakk, men vær oppmerksom på at det tar lang tid å kjøle ned materiellet. Sett ikke tavlene for tett, for de isolerer godt.

Et alternativ til kuldegrader er behandling med eddiksyre. 80% eddiksyre tømmes i en skål og plasseres i en tom kasse på toppen av en kassestabel. Legg et tøystykke eller lignende oppi skåla for å øke fordampningen. Det trengs ¾ dl eddiksyre per 10-rammers kasse. Eventuelle sprekker mellom kassene vikles igjen med tape, eller lignende. La det stå 8 dager eller mer hvis temperaturen er lav. NB: syren er etsende - bruk hansker. Dampene er tyngre enn luft og synker ned. Syren angriper sement, bruk derfor f.eks. vannfast kryssfiner med aviser underst, og plast oppå. Tavlene må luftes et par dager før bruk.

Tavler med voksmøll kan også legges i fryseren, der drepes de hurtig. Et gammelt «kjerringråd» er å legge avispapir mellom kassene under lagring, men dette dreper ikke møllen, det kan eventuelt bare virke forebyggende. Tidligere ble det anbefalt å bruke møllkuler og andre stoffer, men disse stoffene må IKKE benyttes fordi de er helseskadelige og vil smitte over i voks og honning.

Eddiksyre dreper også sporer av nosema, noen hevder at det også hjelper mot kalkyngel.